Een reactie plaatsen

(2) Vrijwilligers gezocht

Uw hulp is welkom

Weet u wat een ezelpaus is en wist u dat Hulst een librije heeft gehad? Dat Lupus Hellinck rederijker geweest moet zijn in Axel en componist was en te beluisteren is via Spotify, dat er ook in Hengstdijk een rederijkerskamer is geweest? Dat er behalve de chirurgijn Mattheus Joseph Desaunois uit Hulst, een chirurgijn Francies Joseph Desaunois uit Boschkapelle is geweest en dat de laatste een bundel liederen en een recept tegen de pest heeft achtergelaten? Deze variatie aan onderwerpen kwamen wij tegen tijdens onze speurtochten in de archieven.

Wij, een groepje liefhebbers (4 man) van de geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen, hebben ons 2 jaar geleden aangemeld als vrijwilliger bij het rederijkersproject van Zeeland voor de afdeling Zeeuws-Vlaanderen. Onze taak is om alle informatie in relatie tot de rederijkers in de archieven op te sporen onder de enthousiaste aansturing van Arjan van Dixhoorn (universiteit Gent/Middelburg) en Bart Ramakers (universiteit Groningen), leiders van het Zeeuwse rederijkersproject.

Het aardige is dat er ruimte is voor voorkeuren: men kan transcriberen, fotograferen en onderzoeken in de archieven van eigen keuze. Ook is het werkgebied aanzienlijk ruimer dan de rederijkers alleen, zoals blijkt uit de eerste alinea. Rederijkers waren cultuurdragers met een sociale functie, waardoor veel aanpalende terreinen van belang zijn. Zo is er bijvoorbeeld nog het achterhalen van informatie over gevonden personen, waardoor  je je op genealogisch terrein begeeft.

Te nemen volgende stappen zijn het schrijven van artikelen en het maken en beheren van een website om zo onze resultaten wereldkundig te maken. Kortom: wij gaan handen te kort komen.

Wij vieren zijn voornamelijk bezig in Oost-Zeeuws-Vlaanderen waar uitbreiding met meer vrijwilligers van harte welkom is, maar ook in West-Zeeuws-Vlaanderen (voor bijvoorbeeld onderzoek in Sluis, Oostburg en Aardenburg) zouden wij dolgelukkig zijn met nieuwe vrijwilligers.

Hebt u interesse, neemt u dan contact op met Jan van Loo via jvloo65@gmail.com, die u namens de werkgroep uitleg kan geven en hopelijk welkom mag heten. U wordt door ons wegwijs gemaakt en iedere keer als het nodig is, bijgestaan. Want dit onderzoek dragen wij samen.

Geplaatst door Jan van Loo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s